Flandrica.be

Wat?

Vlaamse Erfgoedbibliotheek opent via Flandrica.be de deuren van haar online schatkamer. Deze online erfgoedbibliotheek vol prachtig geïllustreerde handschriften, kostbare oude drukken en ander historisch materiaal biedt zowel een unieke kijk op ons verleden als inspiratie voor de toekomst. Ze is te vinden op www.flandrica.be.

Flandrica.be is een uitzonderlijk samenwerkingsproject van de zes partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek: behalve de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Openbare Bibliotheek van Brugge en de Provinciale Bibliotheek van Limburg, werkten ook de drie universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven hier actief aan mee.  

De technische realisatie van de website was in handen van LIBIS.

Flandrica website - Startpagina
Startpagina van flandrica.be

Waarom?

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek was op zoek naar een ontsluitings –en samenwerkingsplatform voor de letterschatten van de partnerbibliotheken. Het Heron platform bleek na onderzoek goed overeen te komen met de behoeften.

De Vlaamse Erfgoedbibliotheek kan op een eenvoudige manier zelf nieuwe thematische rondleidingen toevoegen aan de website zonder dat zij hiervoor technische mensen in huis moet hebben.

LIBIS en Flandrica.be

LIBIS is technische partner in dit project en verzorgde de website.  

Via de carrousel op de startpagina kan de bezoeker de collectie verkennen. Met een klik op één van de vele trefwoorden krijg je telkens nieuwe selecties te zien. Op vraag van De Vlaamse-Erfgoedbibliotheek een tijdbalk geïntegreerd en wie nieuwsgierig is naar wat er in zijn regio zoal is uitgegeven kan de kaartweergave consulteren. De handige overzichtspagina van de dertien hoofdthema's illustreert dat deze online-bibliotheek voor elk wat wils bevat. De rubriek 'De collectie' toont tot slot per bibliotheek de stukken die zij hebben bijgedragen aan Flandrica.be.

Flandrica thema's

Flandrica thema's

Status

LIBIS staat in voor het technische onderhoud van de website en ontwikkelt nog steeds bijkomende functionaliteiten in samenspraak met de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Zo werd een Engelse vertaling toegevoegd voor de tentoonstellingen, de interface en enkele beschrijvende pagina’s. Verder zorgt LIBIS voor de nodige aanpassingen wanneer nieuwe partners toetreden tot de online erfgoedbibliotheek van Flandrica.be.  De nieuwe partners van Flandrica.be worden aangekondigd via hun nieuwsbrieven.